Omgeving

Bekijken

doen en beleven

 

De omgeving

In de omgeving van Groepsaccommodatie Cleyn Alserd is voor iedereen wat te beleven. Zo kunt u bijvoorbeeld kitesurfen op het IJsselmeer of, wanneer u het wat rustiger aan wilt doen, heerlijk fietsen langs de oude terpdorpjes en de noordelijke elfsteden Leeuwarden, Franeker en Harlingen. Maar er is nog veel meer! Op deze pagina vindt u een overzicht van activiteiten en bezienswaardigheden in directe omgeving en de regio.

Nabije omgeving

Cleyn Alserd ligt in het dorpje Ingelum. Hier is een dorpshuis met speelplein. In het dorp Bitgummole (2 km) vindt u een warme bakker, een slager en een kapsalon. In Marsum (3,5 km) is een tuincentrum en in Menaam (4 km) is een supermarkt, een warme bakker, een slager en een tuincentrum. Relatief nieuw in Bitgummole is een survivalbaan. Deze sport is zeer populair op dit moment en de vereniging Billy de Klimmers biedt ook groepsarrangementen aan. Ga voor meer informatie naar de website van Billy de Klimmers.

hindernis survivalvereniging billy de klimmers bitgummole

Survivalvereniging Billy de Klimmers heeft een groot aantal hindernissen voor beginners en gevorderden.


warming up leden billy de klimmers bitgummole

Ook voor families, verenigingen of andere groepen is de survivalbaan te huur.


hindernissen door het water billy de klimmers bitgummole

Naast ‘droge’ hindernissen, zijn er ook hindernissen door het water.

Attracties en speeltuinen

Kinderboerderij Doniastate in Stiens
De grootste en drukbezochtste kinderboerderij van Friesland. In 2011 is deze kinderboerderij door de ANWB verkozen tot leukste uitje van Friesland. Er is een kabouterbos met spelletjes en opdrachten voor kinderen, er zijn bijzondere dieren zoals Alpaca’s en Emoe’s, maar ook gewone boerderijdieren zoals geiten en ezels en zelfs een vlindertuin. Op het terrein van 6 hectare is verder nog een restaurant en een zonneterras.

Ballorig speelparadijs – Aeolus Sexbierum
Naast de indoor speeltuin is hier ook een grote ontdekkingspiramide waar kinderen experimenten kunnen doen. Ook is er een klimwand, een bungee trampoline, kunnen kinderen spelen in de muziekstudio of terecht in de speelhal waar ze onder andere kunnen auto-racen.

Monkey Town Leeuwarden en Franeker
Ze noemen het zelf het leukste en spannendste indoor speelparadijs van Nederland. Er zijn gigantische klimtoestellen, ballenbakken, superlego, trampolines en luchtkussens. Monkey Town is bedoeld voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar.

AquaZoo Friesland
Kende u de Leeuwarder dierentuin AquaZoo al? Hier komt u zeehonden, zeeleeuwen, pinquins en nog vele andere dieren tegen. En vanaf juli 2016 zijn hier ook ijsberen!

AquaZoo Friesland is de dierentuin van Friesland en binnen 20 minuten rijden vanaf Cleyn Alserd

AquaZoo Friesland is de dierentuin van Friesland en binnen 20 minuten rijden vanaf Cleyn Alserd


Ga naar website van AquaZoo Friesland

Bowlen
Zowel in Leeuwarden als in Franeker vindt u een bowlingbaan. Wanneer u verzekerd wilt zijn van een baan kunt het beste vooraf reserveren.

Bioscopen
In Leeuwarden zijn twee bioscopen met altijd de nieuwste films, ook in 3d! Op de website vindt u het programma en de aanvangstijden.

Zwembaden
In de omgeving zijn zowel binnen- als buitenzwembaden. Menaam heeft openluchtzwembad Schatzenburg en in Sint Annaparochie is het binnenbad genaamd De Bildtse Slag. In Stiens vindt u sportcentrum It Gryn met binnen- en buitenbaden. In Leeuwarden zijn 2 zwembaden, waaronder de Blauwe Golf. Dit subtropische zwembad (met binnenbaden- en buitenbad) heeft naast een glijbaan en stroomversnelling ook een spectaculair golfslagbad en prachtige speelweide (zie onderstaande foto’s).

Subtropisch zwembad De Blauwe golf heeft onder andere een spectaculair golfslagbad

Subtropisch zwembad De Blauwe golf heeft onder andere een spectaculair golfslagbad


De speelweide van De Blauwe Golf

De speelweide van De Blauwe Golf

Fietsen

In Noordwest Friesland is een fietsknooppuntennetwerk. Dankzij dit systeem kunnen fietsers bijvoorbeeld zelf een route uitstippelen langs de terpdorpjes, bezienswaardigheden en delen van de Elfstedenroute.

De omgeving van Cleyn Alserd leent zich perfect voor het maken van een fietstocht door de dorpjes en steden in Friesland

De omgeving van Cleyn Alserd leent zich perfect voor het maken van een fietstocht door de dorpjes en steden in Friesland

Wandelen

Naast het fietsknooppuntennetwerk is er ook wandelknooppuntennetwerk. Er zijn diverse routes beschikbaar, maar u kunt ook uw eigen route uitstippelen. De routes lopen allemaal langs de Waddenkust (het vaste land ) en op de Waddeneilanden. Wilt u in de nabije omgeving van Cleyn Alserd wandelen, dit kan ook. Er zijn voldoende schelpenpadjes en andere paden waarmee u de omgeving kunt verkennen. Nog een tip is een stadswandeling in Leeuwarden, meer informatie hierover vindt u bij de VVV van de hoofdstad.

Cultuur, terpen, Het Bildt, staten en stinzen

Wist u dat Noordwest Friesland vroeger een schiereiland was? Leeuwarden lag vroeger aan zee, de Middelsee. Deze zee scheidde Friesland in tweeën, op de plek van de Middelsee ligt nu Het Bildt, dit is een van de oudste Hollandse polders. Bijzonder aan dit gebied is dat het de langst bewoonde straat van Europa heeft: de Oudebildtdijk. Dit is een prachtige weg om eens over heen te fietsen.

In Friesland zijn nog vele zogenoemde staten en stinzen te vinden. Deze oude burchten of landhuizen waren van mensen van adelijke afkomst of van mensen die beschikten over landgoederen. Een van de mooiste states is het Poptaslot, deze staat vlakbij Cleyn Alserd, in het dorpje Marsum.

Musea

Midden in Leeuwarden op het Wilhelminaplein – ook wel Zaailand genoemd – staat een van de mooiste musea van Nederland: het Fries Museum. In dit museum kunt onder andere het zwaard van de legendarische Grutte Pier bekijken. Ook is het Fries Verzetsmuseum in het Fries Museum gevestigd en er is een expositie over Mata Hari. In het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden staan zelf doen en zelf beleven voorop. Dit museum is er voor ouders, opa’s en oma’s, maar vooral voor kinderen! Nog een bekend museum vindt u in Franeker. In deze oude Elfstedenstad bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Hier komen jaarlijks zo’n 75.000 bezoekers om het bekende werk van Eise Eisinga te bekijken.

Meer musea in Friesland

Keatsmuseum in Franeker
Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden
Jopie Huisman Museum Workum
Fries Scheepvaart Museum Sneek
Kazemattenmuseum Kornwerderzand

Uitgaan, restaurants, lunchrooms

Naast de vele restaurants, lunchrooms en café’s in Leeuwarden en Franeker zijn er ook prima uitgaansgelegenheden in de omgeving van Cleyn Alserd. Zo kunt u ook een diner combineren met een bezoek aan de zeedijk of wokken in de buurt van Stiens. Ook zijn er Chinese (afhaal)restaurants in Sint Annaparochie, Stiens en Leeuwarden die ook buffetten bezorgen.

Winkelen

De prachtige binnenstad van Leeuwarden biedt u veel winkelplezier. Hier zijn ketens zoals The Sting, C&A en de H&M, maar ook kleine speciaalzaken. Deze vindt u vooral in de aanloopstraten zoals de Schrans en de Kleine Kerkstraat. Parkeren in het centrum is mogelijk in een van de parkeergarages. Ook in Franeker, Stiens en Sint Annaparochie kunt u prima winkelen. De plaatsen Stiens en Leeuwarden hebben donderdag koopavond, Sint Annaparochie en Franeker hebben vrijdag koopavond.

Waddenkust: werelderfgoed

Voor mensen die houden van rust en natuur heeft de Waddenkust genoeg te bieden. Rondom Ingelum treft u vooral weide met schapen, koeien en veel weidevogels. In het Bildt (rondom Sint Annaparochie) is het een divers landschap met veel gewassen zoals aardappelen, uien en bonen. Langs de kust kunt u heerlijk wandelen, ook buiten de zeedijk. In Hallum zit het Kweldercentrum Noarderleech, voor wie meer wil weten over het natuurgebied van de Waddenzee. De Waddenzee staat niet voor niets op de lijst van UNESCO met werelderfgoederen.

Waddeneilanden

De meeste mensen in Nederland hebben ze al eens bezocht: de Waddeneilanden. Op de eilanden komt u prachtige dorpjes tegen, nog mooiere stranden en veel natuur. Vanuit Ingelum bent u met de auto in ongeveer een half uur rijden bij Holwerd of Harlingen. Vanaf Holwerd is de afvaart naar Ameland en vanaf Harlingen bereikt u Terschelling en Vlieland.

Waddeneiland Terschelling met vuurtoren Brandaris

Waddeneiland Terschelling met vuurtoren Brandaris

Bos

Het landschap in Friesland wordt vooral gebruikt voor veeteelt of akkerbouw, maar toch hebben we ook bos. In het Leeuwarder bos kunt een flinke wandeling maken.

Supermarkten, warme bakker, slager

Voor uw dagelijkse boodschappen kunt u terecht in Menaam (12 minuten rijden), Sint Annaparochie (16 minuten rijden), Stiens (13 minuten rijden) en Leeuwarden (11 minuten rijden). In het nabij gelegen dorp Bitgummole zit een warme bakker en een slager.