Leeuwarden

Leeuwarden

Op tien minuten van Cleyn Alserd

 

Leeuwarden

Leeuwarden. De hoofdstad van Friesland. Start en finish van de officiële Elfstedentocht. En een prachtige stad om te bezoeken. Veel mensen zijn verrast wanneer ze door het centrum wandelen van ‘Ljouwert’ (Fries voor Leeuwarden). De stad heeft namelijk erg veel historie en tegenwoordig worden er steeds meer activiteiten georganiseerd. Grote activiteiten, zoals festivals, maar ook kleine, zoals stadwandelingen en rondvaarten door de grachten. Leeuwarden heeft ook iconische gebouwen zoals de scheve Oldehove en het (relatief) nieuwe Fries Museum.

 • scheve toren oldehove leeuwarden friesland centrum

  De Toren van Pizza van Friesland: De Oldehove in Leeuwarden

 • Het centrum van Leeuwarden

  Leeuwarden heeft een historisch stadscentrum, wat omringd is door grachten. Vanuit deze grachten organiseert Stichting Praamvaren Leeuwarden tochten waardoor u de stad vanaf het water kunt ontdekken. De gids vertelt u hierbij interessante weetjes over de gebouwen en de historie in het algemeen. Het centrum van Leeuwarden wordt ook elk jaar levendiger. Er komen namelijk steeds meer horecagelegenheden bij, dus meer restaurants, lunchrooms, terrasjes en koffiebars.

  Naast het Fries Museum, waar u onder andere een tentoonstelling over Mata Hari kunt bekijken, zijn er meer leuke musea. Kinderen kunnen bijvoorbeeld onder een sloot door lopen in Natuurmuseum Fryslân.

  Schaatsen in de Elfstedenhal

  Friesland heeft nu twee indoor schaatsbanen van 400 meter. Naast Thialf in Heerenveen, is in Leeuwarden de Elfstedenhal. Deze ijsbaan is in 2015 geopend en vooral bedoeld voor de recreatie. U kunt er in de winter schaatsen, maar ook in de zomer!

Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa

We konden het zelf bijna niet geloven toen het bekend werd, maar Leeuwarden is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Deze titel brengt met zich mee dat er grote evenementen worden georganiseerd in Leeuwarden en op vele andere plekken in Friesland. Meer informatie vindt u op hun website.

Wilt u meer weten over Leeuwarden en welke activiteiten en bezienswaardigheden hier nog meer te vinden zijn? Neem dan eens een kijkje op de website van VVV Leeuwarden